Halhús elkészítésének lépései: Ideális a folyami ponty a bajai halászléhoz. Első lépés a hal-pikkelyezés, majd a has felvágást követően a belsőségek és szilvány eltávolítása. Ezt követi a felirdalás (bemetszések), majd feldarabolás és besózva hűtőbe rakás.
Halászlé:
- Hagyma: négy fő esetén 2 fej (narancsméretű) vöröshagyma apróra vágása szükséges
- Halfejek és halfarkak elhelyezése a bográcsba legalulra (előtte lemosás a sótól), rájuk elhelyezni a derakakat
- Víz ráöntése a bográcsba
- Felrakás a tűzre (innentől 1 óra a főzési idő)
- Párhuazmosan: halászlé tészta felrakása a tűzre (ennek is kb 1 óra a főzési ideje)
- Halászlékocka és sűrítmény alaplé-kiegészítő elkészítése: kisebb lábosban kavargatva kb fél óra a főzési idő.
- Közben, ha elfőtte a habját a halászlé, akkor 2 evőkanál őrölt paprikát lell rászórni a lére.
- Ha másodszor is elfőtte habját, következik a halászlékocka és sűírtmány ráöntés
- Összefőzés addig, amíg a halhús kellő puhaságú nem lesz.
***